Održane praktične vježbe iz stručnih predmeta na "Vodenoj kočiji" - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Održane praktične vježbe iz stručnih predmeta na "Vodenoj kočiji"

17.06.2016   PFK Admin   1898 pregleda

Odrzane prakticne vjezbe iz strucnih predmeta na Nautici, Brodomasinstvu i Pomorskim naukama

Odrzane prakticne vjezbe iz strucnih predmeta na studijskim programima Nautika,Brodomasinstvo i Pomorske nauke u srijeda, 11. maj 2016. godine na brodu "Vodena kocija" sa kapetanima Rajkom Cavorom, Igorom Stanovčićem i Milan Sbutega i upraviteljem stroja Prof. dr Lazo Vujović.

U srijedu, 11. maja 2016. godine, studenti prve godine Nautike na Fakultetu za Pomorstvu u Kotoru imali su jedinstvenu priliku da učestvuju u izvodjenju praktičnih vježbi koje su sastavni dio nastavnih predmeta koji se izucavaju na prvoj, drugoj i trecoj godini. Vježbama su rukovodili kapetani i upravitelj stroja. Same vježbe su održane na brodu “Vodena Kočija” pod komandom iskusnom Kap. Rajka Čavora.
Rano jutro je obećavalo sunčan dan sa burom i nedaleko od drevnog grada Perasta poznatog, medju ostalim i po obuci pomoraca još od doba jedrenjaka, iskusnio Kap.Čavor je našao pogodno mjesto za izvodjenje vježbi planiranih za ovo putovanje. 
Vježbama je prethodilo upoznavanje studenata sa samim brodom i osnovnim sigurnosnim pravilima na njemu, a potom objasnjen i plan izvodjenja vježbi, kao i samu proceduru svake pojedine vježbe.
Nakon što su svi studenti obukli pojaseve za spašavanje, izašli su na glavnu palubu i vježbe su mogle da počnu.
Studenti su imali priliku da u grupama obuku zaštitna toplotna odijela (“Thermal Protective Aids”, kao i “Immersion suit”), a potom i da skoče u vodu pod budnim okom nastavnog osoblja FZP kao i osoblja samog broda koje je bilo više nego spremno za svaku pomoć. Nakon početne vježbe, studenti su aktivirali i bacilli u more “ Splav za spašavanje”, koji su potom morali da postave u pravilan položaj u moru i da udju u njega. Da bi se studenti upoznali i sa osnovnim manervima broda u potrazi za čovjekom u more, splav sa studentima je postao meta koju je brod pod rukovodstvom Kap. Čavora koristeći tkz “Viliamsov okret” pronašao poslije punog okreta. Studenti su odradili protiv pozarne vjezbe koristeci protivpozarne pumpe i protivpozarne aparate. Studenti su učestvovali u samom procesu dajući komande kako da se okret uspješno uradi. Studenti su odradiili vjezbe slijepe pilotaze ploveci samo uz pomoc radara i manevar sidrenja broda. Takodje, odradjene su vjezbe iz nacela drzanja straze, kao i duznosti koje proisticu iz toga.
Pri povratku u Kotor, studenti su imali priliku da posjete kormilarnicu a potom i strojarnicu broda, gdje su im objašnjene osnovne dužnosti kao i poslovi pomoraca koji upravljaju brodom i njegovim pogonom.
Na kraju su kapetani održali kraće predavanje objašnjavajući studentima pojedine dijelove izvedenih vježbi. Nakon toplog okrepljenja koje je ljubazno osoblje broda poslužilo studentima, došlo je vrijeme za rastanak, prije kog je napravljena zajednička slika za dugo sećanje svih učesnika u ovom kratkom putovanju i na jednu novinu u obuci pomoraca kod nas, kao primjer i nadamo se kao buduću praksu na svim predmetima gdje je to moguće. Studenti i svi uključeni u ovaj projekat su se zahvalili Menadzmentu FZP koje je sve organizovalo, kao i Kap. Rajku Čavoru koji je nesebično pomogao održavanje praktičnih vježbi.

Poslednji članci

19.05.2019  3307

Praktična nastava hotel 'Splenid'


06.05.2019  32213

Š/b 'Jadran' uplovio u luku Tivat u nedjelju, 5.5.2019.


05.05.2019  7665

Izvještaj š/b Jadran, 14 dan, 5.5.2019.


04.05.2019  40891

Izvještaj š/b Jadran, 13 dan, 4.5.2019.


03.05.2019  36278

Izvještaj š/b Jadran, 12 dan, 3.5.2019.


Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima