Održane praktične vježbe iz Sigurnosti na moru, traganje i spašavanje - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Održane praktične vježbe iz Sigurnosti na moru, traganje i spašavanje

17.06.2016   PFK Admin   1562 pregleda

Odrzane prakticne vjezbe iz Sigurnosti na moru, traganje i spasavanje na Nautici Kotor u cetvrtak, 17. decembra 2015. godine na brodu "Vodena kocija" sa kapetanima Rajkom Cavorom i Borom Lucicem.

U cetvrtak, 17. decembra 2015. godine, studenti prve godine Nautike na Fakultetu za Pomorstvu u Kotoru imali su jedinstvenu priliku da učestvuju u izvodjenju praktičnih vježbi koje su sastavni dio nastavnog predmeta “Sigurnost na moru, spašavanje i traganje”. Vježbama je rukovodio Kap. Boro Lučić, koji je svoj produženi boravak u Crnoj Gori iskoristio da pomogne FZP Kotor i da u zimskom semestru održi nastavu iz ovog predmeta. Same vježbe su održane na brodu “Vodena Kočija” pod komandom iskusnom Kap. Rajka Čavora.

Rano jutro je obećavalo sunčan dan sa burom i nedaleko od drevnog grada Perasta poznatog, medju ostalim i po obuci pomoraca još od doba jedrenjaka, iskusnio Kap.Čavor je našao pogodno mjesto za izvodjenje vježbi planiranih za ovo putovanje. 
Vježbama je prethodilo upoznavanje studenata sa samim brodom i osnovnim sigurnosnim pravilima na njemu, a potom je Prof. Lučić objasnio i plan izvodjenja vježi, kao i samu proceduru svake pojedine vježbe.
Nakon što su svi studenti obukli pojaseve za spašavanje, izašli su na glavnu palubu i vježbe su mogle da počnu.
Studenti su imali priliku da u grupama obuku zaštitna toplotna odijela (“Thermal Protective Aids”, kao i “Immersion suit”), a potom i da skoče u vodu pod budnim okom nastavnog osoblja FZP kao i osoblja samog broda koje je bilo više nego spremno za svaku pomoć. Nakon početne vježbe, studenti su aktivirali i bacilli u more “ Splav za spašavanje”, koji su potom morali da postave u pravilan položaj u moru i da udju u njega. Da bi se studenti upoznali i sa osnovnim manervima broda u potrazi za čovjekom u more, splav sa studentima je postao meta koju je brod pod rukovodstvom Kap. Čavora koristeći tkz “Viliamsov okret” pronašao poslije punog okreta. Studenti su učestvovali u samom procesu dajući komande kako da se okret uspješno uradi.
Pri povratku u Kotor, studenti su imali priliku da posjete kormilarnicu a potom i strojarnicu broda, gdje su im objašnjene osnovne dužnosti kao i poslovi pomoraca koji upravljaju brodom i njegovim pogonom.
Na kraju je Prof. Lučić održao kraće predavanje objašnjavajući studentima pojedine dijelove izvedenih vježbi. Nakon toplog okrepljenja koje je ljubazno osoblje broda poslužilo studentima, došlo je vrijeme za rastanak, prije kog je napravljena zajednička slika za dugo sećanje svih učesnika u ovom kratkom putovanju i na jednu novinu u obuci pomoraca kod nas, kao primjer i nadamo se kao buduću praksu na svim predmetima gdje je to moguće. Studenti i svi uključeni u ovaj projekat su se zahvalili Menadzmentu FZP koje je sve organizovalo, kao i Kap. Rajku Čavoru koji je nesebično pomogao održavanje praktičnih vježbi.

Poslednji članci

19.05.2019  3291

Praktična nastava hotel 'Splenid'


06.05.2019  32201

Š/b 'Jadran' uplovio u luku Tivat u nedjelju, 5.5.2019.


05.05.2019  7653

Izvještaj š/b Jadran, 14 dan, 5.5.2019.


04.05.2019  40882

Izvještaj š/b Jadran, 13 dan, 4.5.2019.


03.05.2019  36267

Izvještaj š/b Jadran, 12 dan, 3.5.2019.


Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima