Pomorski fakultet Kotor i UCG i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovali radionicu na Filološkom fakultetu - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Pomorski fakultet Kotor i UCG i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovali radionicu na Filološkom fakultetu

21.11.2016   PFK Admin  1302 pregleda

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovali su radionicu sa nastavnim i administrativnim osobljem Univerziteta Crne Gore, na Filološkom fakultetu.

Radionica je imala za cilj da pruži bliže smjernice nastavnom i administrativnom osoblju Univerziteta u radu sa studentima s invaliditetom, te da prepozna prioritetna polja djelovanja u cilju unapređenja položaja studenata sa invaliditetom i podrške koju im treba pružiti u prelaznom periodu od obrazovanja ka zapošljavanju.

Radionici je prisustvovalo nastavno i administrativno osoblje sa univerzitetskih jedinica: Filološkog fakulteta i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Pravnog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i Pomorskog fakulteta iz Kotora, kao i predstavnik Karijernog centra Univerziteta Crne Gore.

Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su predstavili novi predmet Adaptirana tjelesna aktivnost koji tretira teorijske osnove i praktičnu nastavu iz oblasti fizičkog vaspitanja za osobe sa invaliditetom. Navedeni predmet je predviđen novim nastavnim planom ovog fakulteta koji će početi od naredne studijske godine.

Radionica je organizovana u okviru projekta Trans2Work-Tranzicija studenata s invaliditetom od obrazovanja ka zapošljavanju u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gorik. Projekat finansira Evropska komisija kroz Erasmus + program, a sprovode ga parneri iz Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Poljske, na čelu s Univerzitetom Makedonija u Solunu.

U uvodnom dijelu radionice učesnicima se obratio projektni tim Univerziteta Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom, a ispred Filološkog fakulteta učesnike je pozdravila prof. dr Sonja Nenezić, Prodekan za nastavu.

Nakon uvodnih izlaganja i prenošenja iskustva u radu sa studentima sa invaliditetom, prikazan je dokumentarni film UMHCG pod nazivom Pomijeramo granice koji govori o životu i obrazovanju studenata s invaliditetom.

Na radionici je, takođe, predstavljena pozitivna zakonska regulativa, a govorilo se i o drugim uslovima za visoko obrazovanje studenata s invaliditetom i prelazak na tržište rada, kao što je pristupačnost, postojanje servisa podrške i asistivnih tehnologija, kao što je bilo riječi i o kvalitetu medicinsko-tehničkih pomagala.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima