Počela sa radom web aplikacija za tranziciju studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Počela sa radom web aplikacija za tranziciju studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

24.10.2017   PFK Admin  1108 pregleda

U okviru projekta „Prelaz studenata s invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori” (eng. School-to-Work Transition for Higher education students with disabilities in Serbia, Bosnia & Herzegovina and Montenegro), akronim: Trans2Work, počela je sa radom web aplikacija (portal) za tranziciju studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Navedena web aplikacija je pogodna za osobe sa invaliditetom, za organizacije koje nude posao osobama s invaliditetom, Vladine organizacije i kreatore politike za obrazovanje i obuku osoba s invaliditetom, kao i cjelokupnu akademsku zajednicu (univerziteti, škole, instituti za rehabilitaciju). Uz pomoć aplikacije se može pristupiti bazi podataka koja je u skladu s potrebama osoba s invaliditetom i otvara mogućnost za njihovo zapošljavanje. S druge strane, poslodavci mogu identifikovati pozicije koje su otvorene i dostupne osobama s invaliditetom. Portal pomaže u planiranju programa obuke za osobe s invaliditetom u svakoj od zemalja u kojoj se projekat realizuje. Ovim se daje značajan doprinos identifikaciji vještina potrebnih osobama s invaliditetom da ostvare preduslove za zapošljavanje, te poveća njihovu mobilnost u društvu i zapošljavanju. Aplikacije na nivou svake partnerske zemlje elektronski povezuju poslodavce, osobe s invaliditetom i lica koja će biti odgovorna za razvoj obrazovnih programa za osobe s invaliditetom.

Osnovni cilj portala je da u projektnoj 2017/18. godini obezbijedi realizaciju programa mobilnosti studenata sa invaliditetom koji će obaviti stručnu praksu u trajanju od dva mjeseca u susjednim zemljama, učesnicama projekta. Isto tako, ovaj portal će služiti budućim studentima sa invaliditetom mogućnost povezivanja sa poslodavcima i nakon završetka projekta. Poslodavci će na taj način identifikovati pozicije koje su otvorene i dostupne osobama s invaliditetom ispunjavajući strukturirani obrazac, koji definiše kvalifikacije potrebne za zapošljavanje osobe s invaliditetom na određenu poziciju. Osobe s invaliditetom, pristupajući aplikaciji i registrujući se, dovode do toga da njihove potrebe za obukom budu identifikovane i usklađene s raspoloživim mogućnostima za zapošljavanje. Na taj način će portal pomoći u planiranju programa obuke za osobe s invaliditetom u svakoj patnerskoj zemlji.

Više o aplikaciji se može naći na sljedećem link-u.


Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima