Održana tribina 'Sigurnost na moru i članstvo u NATO' - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Održana tribina 'Sigurnost na moru i članstvo u NATO'

10.03.2017   PFK Admin  1610 pregleda

Održana tribina 'Sigurnost na moru i članstvo u NATO', koju su organizovali Komunikacioni tim savjeta za članstvo u NATO i Pomorski fakultet Kotor u petak, 13. marta 2017. godine.

Ukoliko nemate bezbjednost, onda nemate stabilnosti i sigurnost, a ako nema toga, onda nemate stranih investicija, nemate novih radnih mjesta i nemate progres i razvoj jednog društva, kazao je nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović .

,Međutim, ja ću vam reći da je samo Ministrastvo unutrašnjih poslova samo iz programa NATO Nauka za mir i bezbjednost do sada obezbjedilo sredstva u iznosu više od milion eura, a nismo članica nego smo još u pristupnom periodu“, objasnio je Pejanović. Govoreći u kontekstu ekonomskih benefita koje donosi članstvo u NATO-u, nacionalni koordinator je podsjetio da je turizam krucijalna grana crnogorske privrede.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, je kazao da je jasno vidljivo učešće privrednika te zemlje u NATO projektima u posljednjih osam godina od kada je Hrvtatska članica Alijanse. On je podsjetio da je Hrvatska država u kojoj se 15 do 20 posto BDP-a ostvarjue od turizma I da je stoga za tu izuzetno bitnu granu privrede percepcija sigurnosti zemlje izuzetno važna.

,, Projektima sa Fakultetom u Alesundu obezbjedili smo najsavremenije nastavne simulatore u vrijednosti od više miliona eura”, kazao je Nikolić i najavio učestvovanje u projektima za sredstava iz domena bezbjednosti luka i zaštite životne sredine kroz NATO program Nauka za mir i bezbjednost

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vincenco del Monako, podjsetio je da se gotovo 90 odsto svjetske trgovine odvija morem, te da je stoga nepotrebno isticati važnost bezbjednosti na moru. On je podsjetio i na važnost misije kojima NATO podiže nivo sigurnosti plovidbe ali i rješavanja imigracionih kriza i prirodnih katastrofa.

Govoreći o bezbjednosti na moru komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković je saopštio da je Jadransko more danas sigurno za razliku od prije dvije decenije. On je konstataciju potkijepio činjenicom da danas postoji otvorena i dobra regionlana saradnja, ali i uspješan integrativni proces koji države sprovode prema NATO-u i EU. Vuković je objasnio da je ključna uloga u bezbjednosti Jadrana inicijativa ADRION koja obuhvata 6 država – Grčku, Albaniju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Crnu Goru, a kojom se jačaju veze među državama i povećava interoperabilnost u smanjivanju rizrika bezbjednosti.

Na tribini u prepunom Amfiteatru Pomorskog fakulteta u Kotoru, predavanje je održao i učesnik pomorske operacije “EU NAVFOR ATALANTA” , kapetan fregate, Željko Peković koji je približio značaj operacije ATALANTA koja se sprovodi na Rogu Afrike u regionu koju obuhvataju Eritreja, Jemen, Somalija i Kenija. Vodama tog dijela Afrike prolazi 13 odsto ukupne svjetske trgovine. Kako je u toj oblasti izražen problem krijumčarenja, piraterstva i terorizama, bezbjednosne snage misije ATALANTA igraju krucijalnu ulogu u obezbjeđivanju normalnih plovnih i trgovinskih tokova.

Današnja tribina u Kotoru je bila i prilika da učesnici obiđu Pomorski fakultet Kotor i upoznaju se sa kapacitetima za edukaciju koji ispunjavaju najveće NATO standarde.

Dnevnik RTCG, 10.03.2017.Vijesti, Minut-dva,... PINKM, 10.03.2017.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima