Održana svečana akademija povodom proslave 60 godina Pomorskog fakulteta Kotor - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Održana svečana akademija povodom proslave 60 godina Pomorskog fakulteta Kotor

20.11.2019   PFK Admin  450 pregleda

 

U upravo renoviranoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković“, pod pokroviteljstvom Luke Kotor A.D., u utorak, 19. novembra, održana je Svečana Akademija povodom proslave 60 godina postojanja i rada Pomorskog fakulteta Kotor. Akademiji su prisustvovali mnogobrojni zvaničnici, među kojima i rektor Univerziteta Crne Gore, prof. Danilo Nikolić, predsjednik Opštine Kotor, gospodin Željko Aprcović, predstavnici ministarstava i Mornarice Vojske Crne Gore, Lučki kapetani, predstavnici Luke i Uprave pomorske sigurnosti, Bokeljske moranice, dekani i profesori fakulteta Crne Gore i iz okruženja, studenti i drugi brojni prijatelji i saradnici Fakulteta.

Na adresu Fakulteta stigle su i brojne čestitke, među kojima i čestitka predsjednika Vlade, gospodina Duška Markovića, zatim predsjednika Upravnog Odbora Univerziteta Crne Gore, profesora Duška Bjelice, a posebno je pročitana čestitka predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića.

U znak prisjećanja na početke Pomorskog fakulteta, tadašnje Više pomorske škole, prisutni su imali priliku da odgledaju i pozdravnu poruku jedne od prvih članica kolektiva iz davne 1959. godine, profesorice italijanskog i francuskog jezika Anuške Zloković, a nakon toga i dokumentarni film o Fakultetu i njegovim aktivnostima, autora Zorana Radonjića i Stevana Kordića, snimljen upravo za Dan Fakulteta i njegov jubilej.

Prisutne su pozdravili i dekan, prof. Špiro Ivošević i rektor Nikolić, koji je datu priliku iskoristio da Pomorskom fakultetu uruči i nagradnu plaketu za posebnu ulogu i doprinos u razvoju Univerziteta Crne Gore.

U okviru Svečane Akademije, uručena je i nagrada najboljem diplomiranom studentu Pomorskog fakulteta Kotor za ovu godinu, Krstu Šućuru, a zatim i najboljim studentima po studijskim programima: Ivanu Papiću (Nautika), Srđanu Mariću (Brodomašinstvo), Nataši Zorić (Menadžment u pomorstvu) i Isidori Jovanović (Pomorske nauke). Svim nagrađenim studentima, uručena su priznanja i novčane nagrade. U okviru priloga na kraju teksta, dat je i dopis zahvalnosti Srđana Marića poslat sa njegovog prvog broda na kojemu je angažovan kao asistent mašinskog prostora neposredno  po diplomiranju. 

Na kraju svečane ceremonije, dodijeljene su i plakete pojedincima i institucijama za poseban doprinos Pomorskom fakultetu i njegovim aktivnostima. Među nagrađenima, bili su gospodin Slobodan Starović, kap. Rajko Čavor i profesor Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U ime Ministarstva odbrane Crne Gore, plaketu je primio komandant Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, dok je u ime kompanije Dabinović, plaketa uručena kapetanu Milanu Sbutegi.

Svečanost je završena u svečarskom i pozitivnom raspoloženju, sa prigodnim koktelom u holu Kulturnog Centra i uz čestitke pristunih za dobru organizaciju, za koju, između ostalih, Pomorski fakultet duguje veliku zahvalnost i osoblju Kulturnog centra i direktorici Tatjani Miljenović.

U prilozima možete pročitati čestitke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, kao i zahvalnicu i čestitku koju nam je jedan od nagrađenih studenata - Srđan Marić uputio sa broda na kojemu već odrađuje svoju kadeturu.

Čestitka Predsjednika Crne Gore:

http://www.predsjednik.me/view_page.php?id=836Dokumenta

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima