Odrzan radni sastanak Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Odrzan radni sastanak Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative

02.06.2014   PFK Admin  981 pregleda

U Kotoru su danas održani radni sastanak i radionica pod nazivom »Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative (Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori)», koji se realizuju u okviru istoimenog projekta saradnje Fakulteta za pomorstvo Kotor i Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda, Norveška.

  Cilj zajedničkog projekta, vrijednog oko 1.400.000 eura, jeste unaprjeđenje kompetentnosti ljudskih resursa u pomorstvu Crne Gore kroz transfer znanja i iskustava od strane norveških eksperata, a prije svega off-shore biznisa u kojem su oni među najkompetetnijima u svijetu. Kao podrška navedenim aktivnostima planira se osnivanje regionalnog pomorskog trening centra za obuku studenata i pomoraca, kao i centra za kooperaciju i inovacije u pomorstvu na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. 
   Po osnovu ovog projekta, između ostalog, studenti i pomorci će imati jedinstvenu priliku da obavljaju specijalizovanu obuku na najsavremenijim brodskim Off-shore i Dynamic positioning simulatorima koju će izvoditi norveški instruktori, i pri čemu će se dobijati isti certifikati kao i u Norveškim institucijama. Nabavkom ove, milion eura vrijedne opreme, Fakultet za pomorstvo Kotor će omogućiti polaznicima obuke da steknu potrebne kompetencije koje će ih učiniti konkurentnim na međunarodnom pomorskom tržištu, i dovesti do bržeg zaposlenja. 
   Današnja radionica je posvećena kruzerima i kruzing turizmu u norveškom fjordu Geiranger i Bokokotorskom zalivu, kojom prilikom su se razmijenila iskustva i znanja između norveških i crnogorskih stručnjaka iz ove oblasti.
   Danas su takođe ministarka nauke Crne Gore Prof. dr Sanja Vlahović i dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, Prof. dr Danilo Nikolić potpisali Ugovor za dobijanje granta za realizaciju projekta SUST MARINA, koji će biti finansiran iz programa INVO, a koji kreditira Svjetska Banka.
   Ovom prilikom premijerno je izvršena i demonstracija najsavremenijih brodskih simulatora na Fakultetu za pomorstvo, nabavljenih po osnovu ovog projekta. 
   Događajima su pored domaćina, dekana Fakulteta za pomorstvo Prof. dr Danila Nikolića, prisustvovali ministarka nauke Crne Gore – Prof. dr Sanja Vlahović, rektor Univerziteta Crne Gore – Prof. dr Predrag Miranović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Prof. dr Duško Bjelica, gradonačelnica Kotora – Marija Maja Ćatović, dekan Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda – Prof. dr Hans Petter Hildre, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške - Haakon Blankenborg, kao i mnogi drugi relevantni stručnjaci iz pomorstva Crne Gore i Norveške.

DEKANAT FAKULTETA

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima