Na Pomorskom fakultetu Kotor obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

07.12.2016   PFK Admin  1318 pregleda

Na Pomorskom fakultetu Kotor   je u srijedu, 7. deembra 2016. godine obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Ovaj dan je na Fakultetu obilježen kroz radionicu koju je organizovao projektni tim Trans2Work projekta, koji ima za cilj da poboljša poziciju studenata sa invaliditetom na svim jedinicama Univerziteta Crne Gore i omogući tranziciju osoba sa invaliditetom od visokoškolskog obrazovanja do njihovog zaposlenja. O značaju obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom kao i retrospektivi dosadašnjih realizovanih aktivnosti na projektu, nastavno i nenastavno osoblje kao i studenti Pomorskog fakulteta Kotor  su imali priliku da se upoznaju i sa procesom mobilnosti osoba sa invaliditetom na visokoškolskim ustanovama u Evropi i najbližem okruženju.

U okviru radionice, prikazan je film koji je snimilo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore pod nazivom Pomjeramo granice, a koji govori o životu i obrazovanju troje studenata s invaliditetom iz naše zemlje, nakon čega su prisutni imali priliku da se bliže upoznaju sa uslovima u kojima studiraju osobe s invaliditetom i podrškom koja im je potrebna u tom procesu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra svake godine. Procjenjuje se da osobe sa invaliditetom čine približno 10% svjetske populacije. Iz tog razloga je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 1992. godine usvojila rezoluciju prema kojoj se pozivaju sve zemlje da obilježe ovaj dan posvećen osobama sa invaliditetom u cilju unapređenja njihove pozicije kao i jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. 

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima