Dodjela diploma najboljim studentima za uspjesno zavrsenu obuku Offshore Ship Handling - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Dodjela diploma najboljim studentima za uspjesno zavrsenu obuku Offshore Ship Handling

02.04.2015   PFK Admin  947 pregleda

Na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru upriličena je svečana dodjela diploma studentima koji su pohađali i uspješno završili obuku Offshore Ship Handling. Obuka je realizovana na na Offshore simulatoru u Trening Centru Fakulteta, a istu je studentima održao instruktor kapetan Knut Steinar Dyrkorn iz Norveške.

Obuka je organizovana za najbolje studente studijskih programa Nautika i Pomorske nauke i predstavlja vid realizacije zajedničkog projekta Fakulteta za pomorstvo i Alesund University College iz istoimenog grada iz Norveške pod nazivom „Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initiative“.
Dekan Fakulteta za pomorstvo prof.dr Danilo Nikolić dodijelio je diplome studentima: Nikoli Marasu, Goranu Velašu, Nikoli Vukanoviću, Đorđu Dašiću, Danilu Stankoviću, Marjanu Damjanoviću, Milošu Koloviću i Nikoli Đurđiću. Dekan je tom prilikom studentima uputio srdačne čestitke povodom uspješno završene obuke i poželio im puno uspjeha u daljem studiranju i zaposlenju na nekom od brodova svjetskih kompanija.
Na Fakultetu za pomorstvo planiraju se nove slične aktivnosti u cilju dalje realizacije navedenog Projekta i ostvarivanju započete uspješne saradnje sa projektnim partnerom iz Norveške.
FAKULTETA ZA POMORSTVO

Prvi kurs - Offshore Ship Handling (27.-29. april 2015. godine)

Manevrisanje offshore brodovima - Kurs pokriva osnovne operacije pri manevrisanju u blizini offshore instalacija. Obuka pokriva okretanje, kretanje nazad, bočno kretanje, zaustavljanje itd. Vježbe uključuju glavne pogonske sisteme, trastere i kormila.

Drugi kurs - Anchor Handling Operations, Procedures and Best Practice (11.-15. maj 2015. i 15.-19. jun 2015. godine)

Rukovanje sidrom, procedure i najbolje prakse - Opšta konstrukcija AHTS brodova, analiza bezbjednosti posla i procjena rizika. Obuhvata različite operacije rukovanja sidrom - izazovi u spuštanju i dizanju sidra. Opšti tipovi sidra i sistem postavljanja. Oprema za rukovanje sidrom i kako se koristi Chase Collars, J/Chasers, različitih lančanih veza za konekciju. Osnovna operacija sa hidrauličnim vitlima, prednosti i rizici. Rukovanje brodom pri operacijama rukovanja sidrom i tegljenja. Uputstva za komunikaciju za offshore pomorske operacijee uključujući najbolje prakse pri rukovanju sidrom i tegljenju.

Instruktori: Knut Steinar Dyrkorn capt, Paul Aasen capt, Lazar Pajović 1st officer.

DEKANAT

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima