UNESCO Svjetski dan nauke - utorak 10. novembar 2015. godine - PFK - Pomorski fakultet Kotor

UNESCO Svjetski dan nauke - utorak 10. novembar 2015. godine

05.11.2015   PFK Admin  1208 pregleda

UNESCO Svjetski dan nauke, utorak 10. novembar 2015. Rektorat Univerziteta Crne Gore,od 11:00 – 13:00h

U okviru obilježavanja UNESCO-vog Svjetskog dana nauke za mir i razvoj, koji ove godine ima temu: Nauka za održivu budućnost, Ministarstvo nauke će 10. novembra 2015 godine organizovati panel diskusiju na istu temu, u kojoj će uzeti učešća istaknuti naučnici iz naše zemlje i predstavnici UN. 
Ovogodišnja tema Svjetskog dana nauke vezuje se za nedavnu inauguraciju UN globalnih razvojnih ciljeva 2015 – 2030. koji bi trebalo da društvo u cjelini usmjeravaju ka održivoj budućnosti. Smatrajući da je potrebno iskoristiti svaku važnu priliku za podizanje svijesti javnosti o tome koje ciljeve su Ujedinjene nacije, u procesu opsežnih konsultacija sa građanima širom planete, izdvojile kao najvažnije, ovogodišnju proslavu Svjetskog dana nauke posvetićemo razgovoru upravo o ovim ciljevima i ulozi nauke u njihovom dostizanju.
Društvo na globalnom nivou se nalazi u kritičnoj fazi razvoja – pored ogromnog napretka koji je civilizacija donijela i koji su nove tehnologije omogućile i ubrzale, pitanje ekološke održivosti, ravnopravnosti u društvenim sistemima, raspodjele resursa itd. prijete da dovedu u pitanje i sam opstanak čovječanstva. Od nauke, a posebno od inovacija i načina i modela putem kojih se one odvijaju, očekuje se da doprinesu promjeni postojećih paradigmi –u obrazovanju, nauci, zdravstvu i drugim javnim uslugama, ali isto tako i u biznisu. Na panel diskusiji će se razgovarati o aktuelnim tendencijama u nauci i kako one mogu doprinijeti promjenama koje su potrebne za održivu budućnost. 
Pozivamo Vas da svojim prisustvom ili prisustvom zainteresovanih predstavnika vaše institucije doprinesete obilježavanju UNESCO Svjetskog dana nauke. Molimo Vas da prisustvo potvrdite putem e-maila kabinet@mna.gov.me ili tel. 020 234-116, do ponedeljka, 9. novembra 2015. godine.
Prisutnima će se na početku manifestacije obratiti ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović i stalna koordinatorka sistema UN, gđa Fiona Mekluni, a nakon panela biće emitovan dokumentarni film HOME, francuskog autora Jana Artusa Bertrana, dobijen ljubaznošću Francuskog instituta Ambasade Francuske u Crnoj Gori. 
Cjelokupnu agendu manifestacije nalazi se ispod.

Dokumenta

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima